הוראות שתילה והשקיה לעצים

קליטה טובה של עץ מתחילה עוד טרם הנטיעה. המאמר מחלק את התהליך לארבעה שלבים: הכנת השטח לשתילה, השתילה עצמה, תמיכה והשקיה. הקפדה על ביצוע נכון של כל אחד מהשלבים תבטיח תנאי בסיס מיטביים לעץ הצעיר. אפילו לתיאום נכון של מועד האספקה העץ יש חשיבות. מוזמנים לקרוא 

מוזמנים לשתף:

מועד אספקה ושתילה – חשוב מאוד!

יש לתאם את אספקת העצים סמוך ככל האפשר למועד השתילה. יש לשתול את העץ בהקדם האפשרי במקום המיועד ולא יאוחר מ-3 ימים לאחר קבלתו. באם השתילה מתעכבת, יש לעדכן את המשתלה ולדאוג להשקות את העץ לפחות פעם ביום עד לשתילה בפועל. השקיה אפקטיבית הינה עד חלחול המים לתחתית מיכל או שק הגידול. בימים חמים, מומלץ לשתול מוקדם בבוקר, כשעדיין קריר או בשעות אחה”צ-ערב.

שלב ראשון – הכנת השטח לשתילה לפני קבלת / קנית העץ

  1. בשטח השתילה צריכה להיות אדמה מקומית נקיה מפסולת ומצעים למיניהם, אבנים, צינורות, פסולת בניין וכדומה. במידה ומדובר בשטח שתילה עם אדמה מלוכלכת או עם אדמה חולית (ניקוז מהיר של מים), מומלץ להחליף את האדמה בבור השתילה (לפחות 2 קוב). אדמה מומלצת במקום: חמרה, חמרה חולית או אדמה שחורה. לתוצאה אופטימלית מומלץ לערבב עם אדמת גן (אותה קונים בשקים).
  2. יש לשים לב לעמודי חשמל וחוטי מתח בסביבת שטח השתילה, כאשר לוקחים בחשבון את גודל העץ בבגרותו. מומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע שלנו בקשר לגודלו של העץ בבגרותו.
  3. יש להכין מערכת השקיה אוטומטית מבעוד מועד.
  4. יש להכין מראש ליד בור השתילה 5 עד 10 ק”ג קומפוסט.
  5. יש לערבב היטב את האדמה שנחפרה מבור השתילה עם קומפוסט מעובד ביחס של כ-15% קומפוסט ו-85% אדמה.

שלב שני – שתילה

  1. יש לקרב את העץ אל בור השתילה.
  2. זהה את צוואר השורש. צוואר השורש הוא מקום החיבור של הגזע עם השורשים. העץ מגיע מהמשתלה כשאיזור זה חשוף. שים לב! נקודה זאת צריכה להיות גלויה לאחר שתילת העץ.
  3. יש לחפור בור שתילה רדוד ורחב. הבור צריך להיות רחב פי 2-3 מבית השורשים ובעומק של בית השורשים (גוש השורש).
  4. בעזרת סכין חיתוך או מזמרה יש לחתוך את תחתית שק הגידול בלבד. יש לנהוג בזהירות רבה על מנת לא לפגוע או לפרק את בית השורשים.
    יש להניח את העץ עם שק הגידול, ללא התחתית שהסרנו, בתוך הבור כך שצוואר השורש נמצא בגובה פני האדמה. יש ליישר את העץ בבור. לפני שממלאים את הבור מחדש, יש לבחון את העץ מכמה זוויות על מנת לוודא שהוא עומד ישר.
    יש לשים לב במיוחד לכיווני הענפים אל מול הסביבה (מבנים, שבילים, כבישים, מעברים, עמודי חשמל, קווי מתח וכו’).
    יש לכסות את שק הגידול עד חצי גובהו באדמה ולאחר מכן לשלוף את שארית השק כלפי מעלה. יש להמשיך למלא את הבור ואת בית השורשים ולהדק את האדמה סביב גזע העץ.

שלב שלישי – תמיכה

יש לתמוך ולקשור את העץ במידה ויש צורך בכך, לדוגמא במקרים בהם גודל בית השורשים קטן מדי ביחס לגובה העץ או במידה ויש עלווה צפופה שעלולה ליצור אפקט “מפרש” במקרים של רוחות חזקות. במקרים כאלה, יש לתמוך את העץ עם סמוכה אחת או שתיים.

יש לקשור את העץ לסמוכה עם רצועה מתאימה, רחבה וגמישה, על מנת לא ליצור חיגור (חניקה) של קליפת העץ, באופן בו תתאפשר לעץ יכולת תנועה מסוימת. עץ שקשור ללא יכולת תנועה אינו מפתח מערכת שורשים חזקה ועם הזמן גם עלול להיות פחות עמיד לרוחות ואף לקרוס. על מנת לשמור על בריאותו של העץ, יש לבדוק כל חודשיים שלא נוצר מצב של חיגור.

שלב רביעי – השקיה

עם סיום השתילה, יש לפרוס צנרת טפטוף בצורת לולאה עם 2 סיבובים מסביב לעץ בקוטר מעגל השורשים הקיים שנשתל. לאחר מכן יש להשקות במשך שעתיים-שלוש (כ-50 ליטר) השקיה ראשונה, על מנת למנוע כיסי אוויר בתוך בית השורש.

לאחר ההשקיה הראשונה, ייתכן שיווצרו באדמה שקעים. שקעים אלה נוצרים עקב הימצאותם של  כיסי אוויר. המים מהשקיה זו יצמידו את האדמה לשורשי העץ. בשבוע הראשון יש לחזור ולהשקות מדי יום (כ-30 ליטר). חשוב שההשקיה תרטיב את כל גוש האדמה איתו נקנה העץ עד לחלקו התחתון בתחתית הבור. לכן, יש חשיבות עליונה בשימוש במערכת השקיה ממוחשבת עם טפטפות ולא השקיה ידנית בצינור או באמצעי אחר.

החל מהשבוע השני יש להשקות לסירוגין, יום כן יום לא, למשך כל השנה הראשונה בה העץ נקלט באדמה. באדמות כבדות ניתן אף לרדת לשלוש השקיות בשבוע. כמו כן, לפני כל השקיה יש לוודא שהאדמה לחה ולא רטובה מדי, מה שיעיד על בעיות ניקוז בקרקע. על כן כלל גורף וחשוב: יש לוודא תמיד שהאדמה מנקזת את המים ושאין מים עומדים סביב העץ ובמיוחד סביב צוואר השורש.

לאחר השנה הראשונה בה העץ נקלט בקרקע, יש לעבור להשקיה של פעמיים בשבוע ואף שלוש פעמים באדמות קלות, כאשר משך ההשקיה יעלה ב-25% לפחות. מומלץ להמשיך ולהשקות את העצים באופן הזה לפחות במשך חמש השנים הבאות. לאחר מכן ניתן להוריד את מינון ההשקיה להשקיה אחת ארוכה פעם בשבוע.

בעונות קרות וגשומות יש להפחית את כמות ומשך זמן ההשקיה בהתאם למיקרו האקלים של האזור והעונה. יש לשים לב לעצירות משקעים בעונות הגשומות ואז יש לגבות בהשקית עזר, במיוחד עבור עצים נשירים מותנים וירוקי עד.

אדמה קלה – קרקע חולית או חמרה, בה אחיזת המים היא חלשה, כלומר המים מחלחלים במהירות וכך לא מצטברים מים בקרבת השורשים. היא דלה מאוד בחומרי הזנה ולכן יש לדשן ולהוסיף חומרים אורגנים.

אדמה כבדה – הינה בעלת אחיזת מים גבוהה, עשירה מאוד בחומרי הזנה אך חרסיתית ודחוסה ועלולה להיות בעייתית מבחינת ניקוז ואוורור.

עץ החיים

עץ יחיד:

מסנן ומטהר כ-1000 מ”ק אוויר מזיהום

מייצר 700 ק”ג חמצן

קולט מעל 20 טון של פחמן דו חמצני

מסוגל לספוג כ-20 ק”ג אבק בכל שנה

ולבלוע תרחיפים המכילים מתכות רעילות, כמו כספית, עופרת וליתיום

חלק מהחמצן באוויר שאנו נושמים מיוצר על ידי העצים

עלי שלכת

העצים מכינים עצמם לחורף, שבו פעילותם נעצרת. כדי לא להינזק מפגעי הקור מפחיתים העצים את שטח הפנים, ע”י השלת העלים, כצעד הסתגלותי המאפשר להם לשרוד בתנאי החורף המקשים. הקולטנים שבעלים, הרגישים לטמפ’ היורדת, מפסיקים את ייצור הכלורופיל, הכלורופיל הקיים מתפרק והצבענים האחרים שבעלים נחשפים, והעלים הופכים מירוקים לצהובים, כתומים ואפילו אדומים.

בעת שלכת הסתיו, צבעי השלכת – בעיקר האדום – מאפשרים לעלה להישאר מעט יותר על העץ וכך העץ “שואב” את שארית החומרים המזינים מהעלים ולנצלם עד תום. צבעי שלכת ביערות שלא בעונת הסתיו מאפשרת ליערנים לאתר בעיות.

סגולות השקד

השקד הינו עץ יפה והדור בפריחתו. פירותיו חשובים, טעימים, מזינים ובעלי סגולות רפואיות רבות אשר רובם כבר הוכחו במחקרים רבים. הוספת השקדים לתפריט היומי מסייעת לחיזוק ותפקוד הגוף.
  • השקדים מכילים כ-60% שומן, בעיקר חומצות שומן חיוניות המסייעות לשמירה על הלב.
  • לחומצות שומן אלה יתרונות נוספים חשובים לגופנו, יחד עם הסיבים התזונתיים שבשקדים. השילוב המנצח הזה מסייע בירידה במשקל על ידי כך שהוא מייצר תחושת שובע ומונע מצב של אכילת יתר או צריכת מתוקים בעקבות שמירה של רמת הסוכרים בדם.
  • במחקר שנעשה באוניברסיטת פנסילבניה נמצא כי בקבוצה שבתפריט היומי שלה נכללה אכילה של 42 גרם שקדים לא קלויים, חלה ירידה באחוזי השומן והיקף המותניים. בכך ירד הסיכון של אותה קבוצת מחקר, לחלות במחלות המשויכות לסינדרום מטבולי כגון סוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב.
  • שקד הינו מקור מעולה לסידן החיוני למניעת איבוד מסת עצם.
  • תמיד כדאי לצאת מהבית עם שקית שקדים ולאכול אותם ברגעים שחווים צניחה ברמת האנרגיה. אכילה של חופן שקדים מעוררת את הגוף בזכות אחוזי החלבון וויטמיני B הקיימים בהם.
  • אכילה של 5-6 שקדים לא קלויים שהושרו במים וקליפתם הוסרה מסייעת להקלה על צרבת ובחילה.

המלצות ואפשרויות לשילוב שקדים בתפריט היומי:

  • שקדים טריים – עד כ- 10 ביום ובשילוב עם פרי.
  • ממרח שקדיה –  בכבישה קרה וללא כימיקלים.
  • קמח שקדים – קל לשימוש, עשיר בחלבון, ויטמין E ומגנזיום. דל בפחמימות וסוכר.
  • רצוי להימנע ככל שניתן מקליית השקדים, כיוון שהחימום שלהם גורם לאיבוד מערכם התזונתי

*תודה לגילי חדש – רפואה טבעית

העץ הכי קשיש בעולם

הפרט המוכר הכי עתיק בעולם הוא עץ מזן Pinus longaeva המוכר בשמותיו העממיים Great Basin bristlecone pine או intermountain bristlecone pine או western bristlecone pine, שנמצא ביער Ancient Bristlecone Pine שב’הרים הלבנים’ בקליפורניה.

גילו מתקרב ל-5,100 שנים!

גם העץ השני בגילו המוכר נמצא באותו יער, והוא גם כן תת זן של אותו עץ. הוא בן יותר מ-4,800 שנה. תת זן זה קיבל מהחוקרים שמדדו את גילו את השם “מתושלח”

העץ הכי גבוה בעולם

הפרט הכי גבוה בעולם הוא כפי הנראה עץ מזן
Sequoia sempervirens
שנמצא בפארק הלאומי רדווד בקליפורניה.

גובהו 115 מטר

הזן הכי ותיק - ועמידות מרשימה ביותר

גינקו דו אונתי מהווה מעין ‘מאובן חי’. הוא התקיים כבר בתקופות פרהיסטוריות.
בחפירות ארכיאולוגיות נמצאו חלקי מאובנים שלו מלפני 270 מליוני שנים!

עמידותו הרבה, והיכולת להזריע את עצמו בקלות, סייעו לו להתקיים לאורך הדורות. הוא כל כך עמיד, שפרטים בודדים שלו שרדו אפילו את פצצת האטום בהירושימה בשנת 1945, למרות שהיו במרחק קילומטר אחד או שניים בלבד ממוקד הפיצוץ. לא רק שעצים אלה שרדו, הם אףהחלימו לחלוטין לאחר זמן קצר יחסית.